fredag 30. april 2010

En liten padleguide for Harstad

Harstad går også under navnet ”Vågsfjordens Perle”, og det med rette. Byen er omkranset av fjell og hav, og turmulighetene for de som elsker å padle kajakk er mange. Skjærgården rundt Harstad er lett tilgjengelig og byr på masse flotte naturopplevelser så og si rett utenfor stuedøra. Kvite strender, variert fugleliv, nærkontakt med sel og niser, og morild som Rolf Thorsen beskrev i sin betraktning ”Øyrikdom – tanker fra en kajakk” (kronikk i Harstad Tidende 26.01.09 og på HPK sine nettsider under Aktuelt) er bare noe av det man kan oppleve. Dersom man liker å fiske fra kajakk er det i tillegg rikelig med grunner og gode fiskeplasser i skjærgården.

Startsted for de fleste turene som er beskrevet i dette innlegget ligger alle bare 5 til 30 min fra Harstad sentrum, med unntak av Grøtavær dersom man velger å starte fra Grytøya. I så fall må man ta ferga fra Stornes til Bjørnå for deretter å kjøre i ca 15-20 min til Grøtavær. Turene tar utgangspunkt fra Harstad Camping i Kanebogen, Hagan, Trondenes kirke som ligger på vei ut mot Trondenes halvøya, Kasfjord, Ytre Elgsnes og Grøtavær.

Turplanlegging


En titt på kartutsnittene viser at turene er av variabel lengde og noen er mer eksponert for vind og bølger enn andre. De fleste turene er overkommelige for nybegynnere, noen helt perfekte, mens andre stiller større krav til padleferdigheter. Turene på sørsida er også ”klassikere” på onsdagspadlingene til HPK.

Det er viktig at man er bevisst egne ferdigheter før man legger ut på tur og at man setter sikkerhet i fokus. Det å sjekke værmelding og vindretning er også obligatorisk før man legger ut, samt at man inkluderer nødvendig sikkerhetsutstyr som årepose og pumpe når man pakker kajakken.  Det er viktig å ha i bakhodet at forholdene kan forandre seg fort, enkelte ganger svært fort når man befinner seg på havet.

Fokus forut og under turen skal alltid være sikkerhet. Dette bør også reflekteres i pakkingen ved at en i tillegg til redningsutstyr også har en ”nødsats” inneholdende for eksempel mobiltelefon, førstehjelpsutstyr, kniv, lykt, nødrakett, klesskift, fyrstikker, stormlighter osv. Dette er noe den enkelte selv må finne ut av men en viss grunnsats bør være lik for de fleste padlere. Forholdet til sikkerhet skal også gjenspeiles i bekledning og det man har på seg når man padler. Redningsvest, tørrdrakt eller tuiliq kan sies å være aprobert antrekk i Nord-Norge. Så også padlehansker og gode støvler. Vi befinner oss pr definisjon i arktisk klima og som hovedregel bør sjøtemperaturen være styrende for valg av bekledning.

Ved padling på høstkvelder og om vinteren vil det være fornuftig å føre lys på kajakken eller feste et konstant- eller blinkende lys på vesten. En padler i kajakk kan være vanskelig å se fra et hurtiggående fartøy og trafikk til sjøs for øvrig. Lys reduserer sjangsene for en overkjøring/kollisjon, eller rett og slett en ubehagelig situasjon som kan resultere i velt.

Kom deg ut !


Til slutt – vær reflektert i forhold til padling - kjenn båten, utstyret og ferdighetene dine – gjør de nødvendige forberedelser - og KOM DEG UT. I forhold til alle som har kajakk er det alt for mange som bruker båtene for sjelden. Nyt Harstads fantastiske skjærgård og ta vare på naturen.


Oversiktskart for sørsia av Harstad

Kartet viser Kanebogen og øyene Øst- og Sør for Harstad Camping. Strekene i kartet indikerer velprøvde padleruter.

Sort strek: Tur 1: Harstad Camping - Arnøya
Gul strek: Tur 2: Harstad Camping - Rogla
Blå strek: Tur 3: Harstad Camping - Rogla rundt
Grønn strek: Tur 4: Harstad Camping - Forhamn
Rød strek: Tur 5: Harstad Camping - Lille Rogla

Oversiktskart for nordsia av Harstad

Kartet viser Trondenes halvøya med øyene Vest, Nord og Øst for denne. Strekene i kartet indikerer velprøvde padleruter.

Blå strek: Tur 6: Trondenes kirke - Måga
Sort strek: Tur 7: Hagan - Kjeøya
Rød strek: Tur 8: Trondenes kirke - Kjøtta
Grønn strek: Tur 9: Hagan - Kjøtta

Tur 10: Kasfjord - Indre Elgsnes
Tur 11: Elgsnes - GrøtaværSkrevet av Ola Løftingsmo 30.04.2010