torsdag 6. mai 2010

Elda - Gapøya

Elda er ca. 20-30 min kjøring fra Harstad, enten yttersiden (langs havet), Bergseng, Kasfjorden, Elda. Eller over Kvæfjordeiet via Borkenes til Elda.

Fin båthavn som er egnet for utsetting av kajakken, der vi spurte pent om å få parkere noen timer. Egner seg nok best på godværsdager da storhavet kan lage store dønninger og annet småsnaks. Grei kryssing over til øya der vi fulgte land og rundet sørspissen før vi  «landet» i Gapøyas tidligere trafikkerte havn. Plassen og husene oser av historikk i denne fraflytta bygda, men de fleste av husene blir tatt godt vare på. http://no.wikipedia.org/wiki/Gapøya

Sørsiden av øya har ett par  sandstrender som er  fine og enkle å komme til. Ellers er tidligere dyrket mark blitt ett eldorado av store forekomster av hundkjeks for de som er interessert.(hundeeiere) ; )

Gapøya har status som naturreservat og disse plassene er vel de eneste som det er lovlig med strandhugg.(?)
  •     Formålet med fredningen er å bevare ei stor øy med dets plante- og dyreliv
  •     Området har betydning som hekkelokalitet for sjøfugl.
  •     Lovdata
Videre fra sør mot nord på øyas vestsiden passerer man områder der skarven regjerer i stort antall også denne dagen. http://no.wikipedia.org/wiki/Storskarv.

På denne delen av turen er øya lite tilgjengelig så her må både vær og vind være overkommelig. Rundt nordspissen er det nok enda mer utilgjengelig fra sjøsiden å storhavet og Andøya er plutselig nærmere en du kanskje ante. På nordsiden av øya er det en del holmer (Gapøyholman) som bla. selen trives godt rundt.

På en måte var liksom turen og inntrykkene over når nordspissen var passert og en grei transport etappe gjenstod tilbake til bilen.

Dette er en grei dagstur på rundt 20km, som anbefales til alle på en godværsdag, men husk at Andfjorden ikke er like «god» selv på en godværsdag.

Skrevet av Trond Hagebakken | 06. mai 2010